Kerro Venäjä-riskeistä tilinpäätöksessä – Suojaat oman selustasi!

Vielä edellisvuonna suomalaisyritykset kertoivat Venäjä-seikkailuistaan varsin mieluusti. Nyt kun kiinnostuneita olisi entistä enemmän, ei sankaritarinoita juuri kuule. Tilinpäätöksessä yhtiön tulee kertoa onnistumistensa lisäksi liiketoimintaan liittyvistä riskeistä. Nykyisessä maailmantilassa yhtiön Venäjä-uutiset jopa kasvattavat painoarvoaan raportoinnissa.

Venäjän toimintoihin eivät välttämättä päde enää samat vanhat oletukset. Palataan perustavanlaatuisten kysymysten äärelle. Pyöriikö tuotantolaitoksesi entiseen malliin? Onko myyntiyhtiölläsi asiakkaita ja tuotteillesi kysyntää uudessa tilanteessa? Muuttuvatko käyvän arvon perustana olevat vuokrasopimukset?

Muutokset suomalaisyritysten Venäjä-suunnitelmiin ovat olleet toistaiseksi maltillisia, mutta liiketoiminta Moskovassa ja Pietarissa on muuttunut. Monet pienet länsitoimijat ovat lähteneet Venäjän markkinoilta ja suuremmat yritykset ovat supistaneet toimintojaan. Valuuttapohjaisia sopimuksia on viime aikoina vaihdettu ruplamääräisiksi. Lähteneen asiakkaan tilalle on heikossa markkinatilanteessa hankala löytää uutta.

Tilinpäätöksessä luupin alle joutuvat arvostuskysymykset, arvonalentumiset ja niiden testaus

Kuluttajien ostovoima heikkeni syksyn aikana. Kalliista ulkomaisista tuotteista tulee entistä helpommin epäkurantteja. Venäläisessä tilinpäätöksessä hitaasti kiertävien tuotteiden arvostukseen ei oteta kantaa, vaikka emoyhtiön raportoinnissa ne olisi alaskirjattava.

EU:n ja Yhdysvaltojen Venäjälle asettamat talouspakotteet heikentävät liiketoiminnan rahoitusmahdollisuuksia. Yritysten maksuvalmiustilanne heikkenee. Venäläiseen kirjanpitoon tehty luottotappiovaraus ei useinkaan ole länsiraportoinnin näkökulmasta riittävä.

Vuoden päättävään ruplan kurssiin liittyy aina monenlaisia intressejä. Joulukuun puolessa välissä eurolla sai ruplia lähes sata, mutta 31. joulukuuta vaihtokurssi oli enää 68 ruplaa eurolta. Rupla saattaa vielä heiketä kevään mittaan ja kurssimuutokset vaikuttavat kuvaan tytäryhtiön tilasta. Venäjän markkinoiden rajut heilahtelut ovat jatkuneet koko viime syksyn, eikä ole syytä olettaa, että kevätpuolella meno olisi tasaisempaa. Tilinpäätöshetken jälkeiset tapahtumat on tarpeen vaatiessa raportoitava.

Venäjäsijoitusten painoarvo ei kaikessa liiketoiminnassa ole ollut sidosryhmiä hetkauttava tieto. Nyt myös Finanssivalvonta on ilmaissut kiinnostuksensa ja lisännyt yhtiön riippuvuuden Venäjästä huomioitavaksi riskitekijäksi IFRS-valvonnassa. Tilanteen muuttuessa sijoitukset itänaapuriin kiinnostavat eri tahoja entistä enemmän. Kertomalla toiminnasta riittävästi tilinpäätöksessä ja sen liitetiedoissa johto suojaa myös omaa selustaansa.

Käy lukemassa myös edelliset blogitekstini “Reagoi ajoissa epävarmuuteen Venäjällä – Muista nämä 5 neuvoa!” ja “Suhtaudu investointeihisi Venäjällä pitkäjänteisesti – Ukrainasta huolimatta”.

Risto Rausti on työskennellyt useita vuosia taloushallinnon tehtävissä Venäjällä ja toimii nykyisin KPMG:n asiantuntijana Venäjän liiketoiminta-alueella.