Poimi disruption merkit ympäristöstäsi

Viimeisin merkittävä liiketoimintamallin keskeytys Suomen talouselämässä oli Applen aiheuttama shokki, joka käänsi Nokian syöksyyn. Applen tuote ei ollut Nokialaista parempi, mutta sen ajoitus ja trendikkyys sai mielipidevaikuttajat puolelleen. Myöhemmin Applesta on kasvanut Googlen ohella maailman suurimpia softan myyjiä ilman että se itse valmistaa suurinta osaa myymästään softasta.

Uusi reitti markkinoille

Facebook on vienyt perinteiseltä medialta tilaa kasvaen maailman suurimmaksi mediayhtiöksi, ilman että se tuottaa itse juuri ollenkaan sisältöä. Yhdessä Googlen kanssa Facebook lohkaisee jo valtaosan mainoseuroista, tai ainakin -dollareista. Vastaavia esimerkkejä voi luetella lukuisia: Uber — taksifirma ilman autoja, Netflix — elokuvateatteri ilman teattereita, airbnb — vuokranantaja ilman kiinteistöjä, ja niin edelleen. Kaikkia yllä mainittuja yhdistää se, että ne ovat tulleet markkinalle ”takavasemmalta”, ohi perinteisten toimijoiden.

Myös teollisuudessa disruptiot voivat tulla alan ulkopuolelta

Edellä mainitut yritykset toimivat kaikki pääasiassa kuluttajamarkkinoilla, mutta askeleen lähemmäs valmistavaa teollisuutta päästään, kun mietitään esimerkiksi Alibabaa, joka on käytännössä vähittäiskauppias ilman omaa varastoa. Kun tähän yhdistetään GE:n uusin innovaatio, lentokoneen polttoainesuulake, joka voidaan valmistaa vain ja ainoastaan 3D-printterillä, ei olla kaukana ajatusleikistä, jossa uusi toimija alan ulkopuolelta mullistaa myös teollisten toimijoiden liiketoiminnan täysin. Euroopan perinteisillä autoteollisuusmahdeilla meni melkein liian kauan ymmärtää, että Teslan perimmäinen pyrkimys saattaa olla jotain ihan muuta kuin pelkkä kalliiden sähköautojen valmistus.

Edelläkävijöitä yhdistää datan hyödyntäminen

Edelläkävijäyrityksiä yhdistää kyky innovoida ja olla mukana uudessa heti eturintamassa. Ne kaikki pyrkivät hahmottamaan maailmaa parhaan mahdollisen tiedon valossa, mahdollisimman reaaliaikaisesti — parhaat jopa tulevaisuutta oikeasti ennustaen. Ne ovat valjastaneet oman liiketoimintansa käyttöön kaiken sisäisen ja osin myös ulkoisen tiedon, joka vain suinkin on saatettavissa käsiteltävään muotoon.
Tiedosta ja sen analysoinnista on monelle yritykselle tullut jo tärkein yksittäinen liiketoiminnan tukitoiminto; tukitoiminto, joka kykenee myös oman toimintansa kehittämisen lisäksi luomaan myös uutta liiketoimintaa.

Havaitsetko merkit ajoissa?

Tiedätkö mikä sinun alallasi voi olla keskeyttävä tekijä, joka mullistaa esimerkiksi kaukolämmön, laivanvarustuksen tai vaikka lakipalvelut? Tai nouseeko jostain teollisuuden suunnittelualusta, joka vie markkinat perinteisiltä toimijoilta ennen kuin nykyiset toimijat sitä edes huomaavat?

Harva tietää, ja onpa disruptio joskus määritelty myös niin, ettei sitä pystykään ennustamaan. Tilanteeseen voi kuitenkin varautua olemalla valmiina nopeaan muutokseen, kun oma alasi tulee murroksen silmään. Nopeassa muutoksessa auttaa huomattavasti se, että pystyy analysoimaan kaiken reaaliaikaisesti tai jopa hiljaisia signaaleja ennakoivasti seuraten, on tieto sitten haudattu yhtiön järjestelmiin, kentällä asiakkaan käytössä oleviin laitteisiin tai vaikka sosiaaliseen mediaan.

Antti Lojamo on KPMG:n Advisory Partner. Antti tekee töitä yritysjärjestelyiden, saneerausten ja liiketoiminnan tehostamisen ja analytiikan parissa. Vapaa-ajalla Antti kerää tietoa analysoitavaksi mm. GPS:n, kiihtyvyysanturin, kadenssi- ja wattimittarin sekä sykevyön avulla.