Pankkien sääntelyvyöry – Asiakas, kaiva kuvetta!

Vuonna 2011 Euroopassa julkistettiin yli 14 000 muutosta finanssitoimialan lainsäädäntöön. Sama meno jatkuu edelleen. Sääntelyvyöry lisää rahoituksen kustannuksia ja rajoittaa rahoituksen saatavuutta. Tämä vaikeuttaa myös yritysten kasvumahdollisuuksia. 

Pankeilta vaaditaan lisää pääomaa, parempaa likviditeettiä, pidempää ottolainausta, uusia veroja ja enemmän pääomapuskureita. Tämä heikentää pankkien kannattavuutta. Samalla kun tuotot pienenevät annetulla riskitasolla, rahoituksen kustannus ja verotus kasvavat. Elämme matalien korkojen aikoja, jotka nekin riuduttavat kannattavuutta anto- ja ottolainauksen välillä kutistuneen marginaalin takia.

Sääntelyn aiheuttamat tehostamistoimet näkyvät jo

Keskeisimmän sääntelyuudistuksen, Basel III:n, tiukennukset pankkien vakavaraisuuteen astuvat voimaan asteittain tulevien vuosien aikana. Basel III:n lisäksi myös pankki- ja transaktiovero sekä täyden valtakirjan varainhoidon arvonlisävero vaikuttavat suoraan kannattavuuteen.

Pankit ovat jo nyt alkaneet valmistautua tiukennuksiin.  Tämä näkyy muun muassa ikävinä irtisanomisina ja asiakaspinnan ehtojen muuttumisena.

Lainahanoja on kiristetty

Lisääntynyt sääntely ja verotus näkyvät asiakkaan lainoista maksamissa hinnoissa ja marginaaleissa alalla kuin alalla. Lainojen hinta nousee, asiakkaita valitaan tarkemmin, ja jotkut jäävät kokonaan ilman lainarahaa. Uusien asuntolainojen hinta Suomessa on jo nyt noussut merkittävästi. Pankkien marginaalit uusille lainoille ovat helposti prosentin tuolla puolen, kun vielä ennen finanssikriisiä oli poikkeuksellista maksaa asuntolainasta puoltakaan prosenttia. Pienemmät yritykset maksavat lainoistaan marginaalia useita prosenttiyksiköitä tai eivät saa lainaa ollenkaan.

Uudet rahoitusmuodot valtaavat alaa

Tulevaisuudessa pankkien kautta saatavan rahoituksen merkitys pienenee suhteessa muihin rahoitusmuotoihin. Jo nyt monet suuremmat yritykset ovat laskeneet liikkeelle omia velkakirjalainojaan. Odotettavissa on, että myös pienemmille yrityksille aukeaa uusia tapoja hakea rahaa rahoitusmarkkinoilta.

Koska kukkaron nyörit ovat tällä hetkellä tiukassa, investointeja jätetään tekemättä, ja yritykset ovat varovaisempia tulevaisuuden suunnitelmien suhteen. Tämä osaltaan vaikuttaa yritysten kasvuhaluihin ja muuhun päätöksentekoon.

Näin minimoit rahoitusongelmat ja hintalapun yrityksellesi

  • Selvitä ajoissa yrityksesi rahoitusmahdollisuudet sekä eri pankkien tarjoaman rahoituksen hinta
  • Tutustu potentiaalisiin vaihtoehtoisiin pankkien ulkopuolisiin rahoituslähteisiin
  • Ennakoi investointisi tavalla, joka ei kohtuuttomasti nosta pääoman kustannuksi
  • Tee investointilaskelmasi huomioiden tarpeeksi korkea pääoman hinta

Alun perin sääntelyn tarkoitus on ollut varmistaa pankkijärjestelmän vakaus.  Toivottavasti sääntely tuo vakautta ainakin maihin ja pankkeihin, joissa toiminta on ollut holtittomampaa. Sääntelyvyöryn kylkiäisenä saamme valitettavasti myös esteen taantumasta nousulle.

Varmaa on se, että asiakkaana pääset maksumieheksi. Ennakoimalla muutosvaikutukset voit kuitenkin minimoida sääntelyn tuoman hintalapun kontollesi.

Christian LiljeströmPartner Christian Liljeström vastaa KPMG:n Neuvontapalveluista Suomessa. Hän on toiminut liikkeenjohdon konsulttina yli 20 vuotta. Uransa aikana hän on nähnyt niin loputonta korkeasuhdannetta kuin yllättäviä taantumiakin sekä kuplan puhkeamisia. Maailma muuttuu ja yritykset sen mukana (tai edellä).