Isketkö kirveen kiveen vai kultasuoneen Venäjällä?

Naapurissamme on paljon käyttämätöntä potentiaalia. Ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan. Venäjän valtavat markkinat tarjoavat tänäänkin mittavia mahdollisuuksia kasvattaa yrityksesi markkinaosuutta ja myyntiä. Moni yritys on saanut kuitenkin karvaasti kokea, että itänaapurista ei enää kahmita pikavoittoja samoin kuin kymmenen vuotta sitten. Onnistut Venäjällä, kunhan teet kotiläksysi.

Opit ja knopit menestykseen Venäjällä

Tee sitä, minkä parhaiten osaat
Liiketoiminnan säännöt ovat erilaiset ja niissä on opettelemista. Osaa asiasi ja huolehdi, että prosessit ovat kunnossa, ja että sinulla on riittävästi resursseja paneutua erilaisuuden tuomiin haasteisiin. Pieni ei yleensä ole kaunista Venäjällä. Panosta siis alkuvaiheessa kunnolla äläkä epäröi, kun olet jo markkinalla. Maariskit pitää harkita ennen markkinoille menoa eikä siellä jo oltaessa.

Seuraa lainsäädäntöä ja reagoi ajoissa
Venäjällä muutoksia tapahtuu paljon ja nopeasti. Toimi ripeästi tarvittavien muutosten toimeenpanossa ja hyödynnä asiantuntijoita. Tietämättömyys ei vapauta lakien noudattamiselta Venäjälläkään.

Opettele kieli ja ymmärrä toimintaympäristöäsi
Sujuva englannin kieli ei ole tae ammattitaidosta. Huomioi se rekrytoinnissa. Opettele venäjää tai varmistu ainakin siitä, että käytössäsi on riittävästi henkilökuntaa, joka osaa venäjää ja ymmärtää maan liiketoimintaympäristöä.

Pidä yhteyttä tytäryrityksessä mahdollisimman moneen toimijaan, ei vain siihen sujuvasti englantia puhuvaan pääjohtajaan. Näin saat paremman kokonaiskuvan.

Harjoita aggressiivista veropolitiikkaa
Monet paikalliset pääkirjanpitäjät arvostavat ja pelkäävät verottajaa. Verotarkastuksesta selviämistä pienillä maksuilla arvostetaan ja sitä pidetään pääkirjanpitäjän ammattitaidon osoituksena. Pääkirjanpitäjät kirjaavat herkästi kulut vähennyskelvottomiksi, mikäli kulujen verotuksellinen käsittely on epäselvää. Näin saavutetaan korkea veroaste, mutta selvitään verotarkastuksista kunnialla. Harjoita siis aggressiivista veropolitiikkaa ja kirjaa kulut vähennyskelpoisiksi, elleivät ne yksiselitteisesti ole vähennyskelvottomia. Varaudu kuitenkin konsernitasolla veroriskin realisoitumiseen.

Verotarkastajat ovat usein laskeneet etukäteen yrityksestä verotarkastuksessa mahdollisesti saatavan veron määrän ja esittävät summan tarkastuksen alkaessa. Näihin tarjouksiin ei kannata tarttua. Tällä hetkellä yritysten verottajaa vastaan nostetuista kanteista yli 66 % päätetään tuomioistuimissa yritysten eduksi.

Luottamus hyvä, kontrolli parempi
Hanki osaavaa henkilökuntaa ja luota työntekijöihisi. Älä kuitenkaan siirrä valvontaa pois itseltäsi. Jos emoyhtiön valvonta puuttuu, tytäryhtiön toimintakulttuuri muuttuu helposti paikallisen pääjohtajan näköiseksi. Ja se saattaa olla kaukana konsernin hyväksymistä toimintatavoista.

Älä usko sokeasti, että Venäjällä ”pitää tehdä näin” tai ”ei voi tehdä noin”. Haasta tytäryhtiön henkilökuntaa löytämään konsernille sopivat toimintamallit ja ratkaisut, jotka täyttävät molempien maiden lainsäädännölliset vaatimukset. Tarvittaessa käänny asiantuntijoiden puoleen.

Tässä muutama knoppi, joita noudattamalla yritykset ovat menestyneet Venäjällä. Jos laiminlyöt kotiläksysi, isket takuuvarmasti kirveen kiveen kultasuonen sijasta. Olisiko Sinulla muita knoppeja tai oppeja lisättäväksi tähän listaan?

Taija_Kaivola100x100Director Taija Kaivola on viettänyt useita vuosia Venäjällä taloushallinnon parissa ja on hurahtanut venäläiseen verotukseen. Nykyään vastaa KPMG:n Russian Deskin toiminnasta.