Vive la révolution! Vive l’Internet Industriel!

Elämme uutta teollista vallankumousta nimeltään ”teollinen internet”. Ja kuten aina, suureen murrokseen liittyy suuria uhkia, mutta myös suuria mahdollisuuksia. Kysymys kuuluukin, osaammeko mukautua muutoksiin ja hyödyntää muutoksen mukana tuomia mahdollisuuksia.

Teollisella internetillä tarkoitetaan älykkäiden laitteiden, analytiikan ja ihmisten työn tehokasta yhdistämistä teollisissa- ja palveluprosesseissa. Koneet ja laitteet muuttuvat nopeassa tahdissa ja niitä kehitetään jatkuvasti älykkäämmiksi. Samaan aikaan isojen tietomäärien käsittelyssä on edetty valtavin harppauksin esimerkiksi pilviteknologian ja Big Datan saralla. Tiedonsiirtoteknologian kehittyminen on mahdollistanut entistä suuremman ja nopeamman informaatiovirran. Konkreettinen esimerkki tästä on älypuhelinten mahdollistamat jatkuvat facebookpäivitykset. Teollista, niin kuin perinteistäkin internettiä, kehitetään palvelemaan tarpeitamme töissä, kotona ja liikkeellä.

Teollinen internet on jo täällä

Hyvä esimerkki teollisesta internetistä ja muutoksen nopeudesta on etäluettavat sähkömittarit. Realiaikainen ja yksityiskohtainen kulutustieto luo mahdollisuuden toiminnan tehostamiseksi. Samaan aikaan kun työt loppuivat mittarinlukijoilta, uusia työpaikkoja syntyi kehittyneen teknologian ja uusien palvelujen myötä.

Muita hyviä esimerkkejä teollisesta internetistä ovat konevalmistajien tarjoamat monitorointi-, etäkäyttö- ja optimointipalvelut, joiden avulla asiakkaat voivat tehostaa omia prosessejaan ja optimoida tuotantovälineiden käyttöään.

Uutta liiketoimintaa ja kilpailukykyä

Teolliseen internetiin liittyykin merkittäviä mahdollisuuksia luoda uutta liiketoimintaa ja lisäarvoa, kuten älykästä huoltotoimintaa nykyisen liiketoiminnan oheen tai täysin uusia ulottuvuuksia yrityksen omiin tuotteisiin.

Suomessa tunnetuimpiin teollisen internetin puolestapuhujiin lukeutuva Pekka Lundmark toteaa omassa blogissaan, että teolliseen internetiin liittyvät mahdollisuudet ovat vahvoja kilpailuaseita esimerkiksi aasialaisia halpaan työvoimaan keskittyviä kilpailijoita vastaan.

Teollinen internet on jo täällä ja keskeiseksi kysymykseksi onkin muodostumassa, kuka pystyy nopeimmin hyödyntämään teollisen internetin mahdollisuuksia ja tekemään siitä kiinteän osan omaa kasvustrategiaa. Viimeistään nyt on aika selvittää, mitä uusi teollinen vallankumous merkitsee sinun yrityksellesi. Hyödynnätkö mahdollisuuden vai jäätkö muutoksen jalkoihin? Vive la révolution!

Lue edelliset blogitekstinikin Kääri hihat paremman kilpailukyvyn puolesta tai yritystäsi uhkaa näivettyminenFutiksesta oppia toimitusketjuihin ja kilpailukykyyn ja Tekeekö kasvu autuaaksi?

Kim LehtoDirector Kim Lehto vastaa KPMG:n teollisuustoimialan palveluista Suomessa ja toimii osana KPMG:n strategia ryhmää. Liikkeenjohdon konsulttina hän on toiminut parikymmentä vuotta.

Vapaa-aika kuluu mukavasti lasten harrastuksen parissa, mökillä tai merellä. Myös viheriöt kutsuvat ylläpitämään golftasoitusta.