Uuden vuoden verolakien muutoksista puuttuu vain kissavero

Vuosi 2013 vaihtui uuden vuoden rakettien loisteessa vuodeksi 2014. Samalla veronmaksajia – niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä – muistettiin monilla verolakien muutoksilla. Muutosten ja korotusten listalle ei näy loppua.

Tuloverotukseen korotuksia ja huojennuksia

Esimerkkejä yksityishenkilöiden vuoden vaihteen tuloverotuksen veronkorotuksista ovat muun muassa:

Vastaavasti yritysten tuloverotukseen tuli monia kiristyksiä. Korkovähennykset kiristyivät, osinkoverotus kiristyi ja edustaminen ei enää kannata. Kiristykset ovat osa suurempaa yritysveropakettia.

Toisaalta vuodenvaihde ei tuonut pelkkiä veronkorotuksia, vaan mukana tuli myös veronhuojennuksia. Yksityishenkilöiden tuloverotuksessa pienituloisten kunnallisverotuksen perusvähennystä nostettiin ja valtion tuloveroasteikon tulorajoja korotettiin. Veroperustemuutokset keventävät ansiotuloverotusta, mutta kunnallisveron ja lakisääteisten vakuutusmaksujen korotukset voivat kuitenkin viedä hyödyn.

Vastaavasti yritysten tuloverotukseen tuli myös huojennuksia. Merkittävin huojennus liittyy yhteisöverokannan alenemiseen 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Toivottavasti tämä luo talouskasvua ja kannustaa tekemään voittoa Suomessa. Lisäksi työnantajilla on nyt mahdollisuus saada verotuksessa lisävähennys työntekijöiden ammatillista osaamista edistävästä koulutuksesta.

Kulutusverotuksen korotusten myötä Tallinnan risteilyillä taas ruuhkaa

Kulutusverotusta kiristettiin laajalti. Tupakkaveroa korotettiin, alkoholiveroa nostettiin, makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteveroa kiristettiin ja sähköveroa korotettiin.

Kulutusverotuksen korotukset tarkoittavat varmaankin vilkasta Tallinnan matkakautta. Tunnetusti tupakan, alkoholin, makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmistevero on Virossa Suomea alhaisempi.

Kiinteistöveron korotus kohottaa entisestään asumiskustannuksia

Veronkorotukset eivät rajoitu tuloverotukseen ja kulutuksen verotukseen. Merkittävä veronkorotus on myös kiinteistöveron korotus. Kiinteistöveroa on johdonmukaisesti korotettu jo vuosien ajan. Nykyään kiinteistövero alkaa olla jo merkittävä asumisen kustannus. Tämä kohdistuu niin omistusasumiseen kuin vuokra-asumiseen. Vuokra-asumiseen kiinteistövero kohdistuu vuokrankorotuspaineina. (Käy lukemassa aiheesta lisää Teemu Haatajan kirjoittamasta blogista “Asunnon hinnasta lähes puolet on veroja”.)

Mitä seuraavaksi – kissavero?

Hallitus tekee taas lopputalvesta talouspoliittisia tilannearvioita. Arviot näyttävät vievän lisäsäästöihin ja veronkorotuksiin. Mistä voisi vielä veroja korottaa? Merkittävien veronkorotusten tie taitaa olla jo kuljettu. Mitä seuraavaksi? Löytyisikö ratkaisu kenties koiraveron kaltaisesta kissaverosta? Kohdellaanko koiria ja kissoja syrjivästi? Ja voisiko tämä olla jopa Euroopan unionin oikeudessa kiellettyä valtiontukea. Ehdotan siis kissaveron säätämistä.

Käy lukemassa myös viimeisimmät blogitekstini “Jättääkö yrityksesi vastuullisen verojalanjäljen?” ja “Pohjoismaista yhteistyötä vai ankaraa verokilpailua?”.

Timo TorkkelSenior Tax Partner Timo Torkkel vastaa KPMG:n veropalveluista Suomessa.