Ilmastonmuutos on miljardibisnes

Ilmastonmuutos on tällä hetkellä yritysvastuun kuumimpia teemoja. Julkista keskustelua ovat hallinneet ympäristölle ja yhteiskunnalle aiheutuneet riskit. Ilmastonmuutoksen tuomat mittavat bisnesmahdollisuudet ovat sen sijaan jääneet keskusteluissa taka-alalle.

Kööpenhaminassa järjestetyissä YK:n johtamissa ilmastoneuvotteluissa vuonna 2009, maailman hallitukset sopivat, että kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttamaa ilmaston lämpenemistä pitää hillitä kahteen Celcius-asteeseen. Suunta johon olemme menossa on valitettavasti kuitenkin toinen. Päästämme ilmaan kasvihuonekaasuja sellaisia määriä, jotka uhkaavat johtaa 3-4 Celsius-asteen lämpenemiseen, jäätiköiden häviämiseen, pohjavesien alueelliseen saastumiseen, juomaveden niukkuuteen, pienempiin satoihin ja tuhoisiin lämpöaaltoihin sekä tulviin ja myrskyihin.

Tämä ei ole hyvä kehitystrendi ja sopeutuminen muutokseen on kallista. Vedenpinnan nousu on suuri haaste Kaakkois-Aasiassa kuten Bangladeshissa ja Vietnamissa sekä Karibian saarilla. Sama ongelma tulee tätä menoa eteen myös veden äärellä sijaitsevissa metropoleissa kuten Tokiossa, New Yorkissa, Lontoossa ja Shanghaissa.

Sopeutuminen muutoksiin edellyttää valtavia investointeja

Ilmastomuutoksen riskit tekevät sekä päästövähennys- että sopeutumisinvestoinnit aiheellisiksi. Eikä tässä puhuta pikkusummista. Esimerkiksi International Energy Agency, IEA on arvioinut, että kahden asteen ilmaston lämpenemisen tavoitteessa pysyminen edellyttää 36 000 miljardin dollarin edestä puhtaaseen energiaan kohdistuvia investointeja vuoteen 2050 mennessä.

Tämä tarkoittaa 1 000 miljardin dollarin lisäinvestointeja vuodessa verrattuna nykyiseen, seuraavan 36 vuoden ajan!

Vertailun vuoksi, Bloomberg New Energy Finance arvioi maailmanlaajuiset investoinnit puhtaaseen energiaan olleen 281 miljardia vuonna 2012. Tämä on siis runsas neljännes siitä, mitä niiden pitäisi IEA:n mukaan olla.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuotantomenestysten arvioidaan olevan noin 1 % vuodessa jos ryhdytään voimallisiin ja aikaisiin toimiin ja peräti 5 % vuodessa, jos päästöjen hallinnasta ei päästä sopuun. Siinä on kannustinta joulukuussa 2015 Pariisissa järjestettäville kansainvälisille ilmastoneuvotteluille, joissa pyritään sopimaan sitovista päästövähennystavoitteista vuoden 2020 jälkeiselle ajalle.

Yrityksiin vaikuttavat paitsi ilmaston muuttumisen haasteet myös ilmastopolitiikka, jota toteutetaan muun muassa päästökauppajärjestelminä, verotuksena ja uusiutuvan energian edistämisen toimenpiteinä.

Liiketoimintamahdollisuuksia monilla toimialoilla

Ilmastonmuutokseen liittyy myös merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Yrityksillä ja sijoittajilla on yhteinen intressi, sillä ilmastonmuutos ja toimet sen hillitsemiseksi vaikuttavat yrityksen tulokseen ja kilpailukykyyn, ja siten myös sijoitustuottoihin.

Esimerkkejä tuotteista ja niihin liittyvistä palveluista, joille on helppo povata kasvua ilmastonmuutoksen edetessä ovat:

  1. Uusiutuvan energian tuotantoteknologia
  2. Energiatehokkuutta parantava elektroniikka ja automaatio
  3. Aineettomaksi muuttamisen ratkaisut esimerkiksi mobiili- ja internet-sovellusten avulla
  4. Uusiutuvat raaka-aineet kuluttajatuotteissa
  5. Tehokkaat logistiikkaratkaisut.

Ilmastonmuutoksessa on kyse valtavasta määrästä rahaa; merkittävistä riskeistä yhteiskunnalle ja liiketoiminnalle, suurista liiketoimintamahdollisuuksista ratkaisujen tarjoajille sekä mittavasta investointi- ja rahoitustarpeesta. Miten sinun organisaatiosi on varautunut ilmastonmuutokseen käytännössä?

Käy lukemassa myös edelliset blogini “Viisas johto tuottaa lisäarvoa myös raportointivaiheessa” ja “Älä tärvele tuottoja sijoittamalla vastuuttomasti”.

tomas-otterstrom-100x100Partner Tomas Otterström vastaa KPMG:n vastuullisen sijoittamisen, ilmasto- ja yritysvastuun palveluista. Hänellä on parinkymmenen vuoden kokemus liikkeenjohdon konsultoinnin, sijoitus- ja varainhoitotoiminnan sekä yritysvastuun johtotehtävistä.

Vapaa-aikaansa Tomas viettää perheensä kanssa sekä sulkapalloa jahdaten, johtamiskirjoja lukien että elämysmatkailua harrastaen. Hän on myös hyvän ruuan ystävä.