Lapa jäähän, katse kiekkoon ja maalille! Yrityskauppojen pelikirja ja prinsiipit

Nimi kauppakirjaan ja sitten yrityskauppauutinen lehteen! Tehdäänkö menestyksekkäitä yrityskauppoja tiiviillä viisikkopelillä vai panostamalla erikoistilanteisiin? Miten oikea momentum vaikuttaa prosessiin ja lopputulokseen? Tarvitaanko NHL-vahvistuksia?

Pelikirjan kulmakivet

Viivelähtö: Yritysjärjestelyä tehdään harvoin nopeasta vastahyökkäyksestä lukuun ottamatta joitakin yllättäen avautuvia tilaisuuksia tehdä ”Sulo Vilén”-yritysosto tai jos katsotaan tarpeelliseksi nokittaa kilpailijan tekemä julkinen ostotarjous. Tyypillisesti kohteeseen tutustutaan pidemmän aikaa ennen ”kihlautumista”.

Scouttaus: Yritykset ja pääomasijoittajat kartoittavat aktiivisesti joukkueeseensa sopivia pelaajia. Ne voivat olla joko potentiaalia omaavia tulevaisuuden lupauksia tai kovan luokan valmiita tietyn osa-alueen vahvistuksia.

Roolipelaajat: Yrityskauppaprosessiin on hyvä kasata tiimi, josta löytyy monipuolista osaamista mm. strategiasta, liiketoiminnasta, markkinasta, taloudesta, juridiikasta, henkilöstöasioista sekä integraatiosta. Tarvitaan osaavia pelaajia, jotka kaivavat kiekot kulmista maalipaikoille, joista voi viimeistellä oikeat päätökset prosessin aikana.

NHL-vahvistukset: Joukkuetta on hyvä täydentää yritysjärjestelyiden erityisosaajilla, jotka tuovat tarvittavaa transaktiokokemusta ja asiantuntemusta tiimiisi. Yrityskauppojen yhteydessä näille NHL-avuille voi soittaa mihin aikaan vaan ja kieltäytymiset ovat varsin harvinaisia.

Koko kentän prässi: Kohdeyritys kannattaa analysoida monesta näkökulmasta ja kääntää alkuvaiheen myyjän informaatioylivoima vähintään tasakentällisillä pelaamiseksi. Joskus kroppaa pitää laittaa likoon yötä päivää, jotta tähän tilanteeseen päästään. Pysy kuitenkin pois boksista ja pelaa sääntöjen mukaan, ettei prosessi keskeydy.

Runkosarjan voitto: Usein kauppakirjan allekirjoittaminen tuntuu yrityskauppaprosessin kohokohdalta. Se on kuitenkin korkeintaan runkosarjan voitto. Tosipelit alkavat vasta haltuunottovaiheessa.

Poika saunaan: Closing-dinneriin voi liittyä saunomista, mutta ”Poika” kannattaa saunottaa vasta, kun haltuunottoprosessi on onnistuneesti viety läpi. Merkittävä osa yritysjärjestelyistä menee eri tutkimusten mukaan pieleen tässä vaiheessa. NHL-vahvistusten käyttö runkosarjan jälkeen play-offeissa on yllättävän harvinaista.

Yrityskaupan prinsiipit

Yrityskaupat eivät ole vauhdikkaiden yritysjohtajien yksinkertaista peliä, vaan prosessit ovat usein pitkiä ja monimutkaisia. Hockey-kielellä prinsiipit voi kuitenkin kiteyttää seuraavasti:

  • Lapa jäähän – ole valmis, kun mahdollisuus aukeaa
  • Katse kiekkoon – selvitä ja analysoi keskeiset järjestelyyn liittyvät asiat
  • Maalille ja kiekko ylämummoon – käytä momentum hyväksesi ja vie yrityskauppaneuvotteluprosessi määrätietoisesti läpi
  • Torilla tavataan! – juhlista onnistuneita kasvutarinoita Suomesta!

Kirjoittaja tietää enemmän yrityskaupoista kuin jääkiekosta. Suomen joukkueille menestystä molemmissa!

Käy lukemassa myös edelliset blogikirjoitukseni “Teetkö riittävän laajan due diligencen yritysostokohteesta?” ja “Nyt on yritysostojen aika!”.

Kalle_NurminenPartner Kalle Nurminen vastaa Transaction Services palveluvalikoimastamme. Hän on toiminut KPMG:n palveluksessa vuodesta 2006, johon hän siirtyi CFO:n tehtävistä.

Vapaa-aikanaan Kalle golfaa ja juoksee. Viimeisen 15 vuoden aikana puolimaraton on taittunut vähintään kerran vuodessa. Muutama maratonkin on jo takana.

 

Kuva: Sumisu Jon/Flickr (picture has been cropped)