Virtaset – Suomen talouden veturi ja selkäranka

Jälleen on se aika vuodesta, jolloin herra Virtanen piehtaroi kateudessa. Verotilaston kärki on vuoden aikana netonnut tuhansia kertoja Virtasta enemmän, eli tilastollisesti enemmän, mitä Virtasen suku ja ystävät yhteensä ansaitsevat koko elämänsä aikana. Veroprosentti on verotilaston kärjessä matala, suunnilleen Virtasen ansiotuloveroprosentin verran. Tästä kuuluu kiitos pääomatulojen maltillisemmalle verotukselle. Verotilastot puhuttavat, mutta niiden viihdearvoa ei voi kieltää. Ne kuuluvat osana suomalaiseen almanakkaan.

Supercellin omistajien maksamat parinsadan miljoonan euron verot ovat Suomen oloissa hyvin poikkeukselliset. Myös Virtanen kiittää nöyrästi tästä panoksesta yhteisiin talkoisiin. Jokaisella asialla ja ilmiöllä on ääripäänsä, kuten gaussin käyrä on meille opettanut. Kansainvälisessä vertailussa Suomen käyrä on lattea, tuloerot ovat keskimäärin selvästi alemmat kuin useimmissa muissa maissa.

Valtion verokertymästä reilusti yli puolet (noin 25 miljardia euroa) kertyy palkansaajien ansiotuloveroista. Arvonlisävero ja valmisteverot ovat seuraavaksi suurimpia valtion tuloeriä. Valtio kerryttää kassaa huomattavasti vähemmän yritysten yhteisöverosta, henkilöiden pääomatuloveroista puhumattakaan.

Virtanen onkin Suomen talouden ehdoton selkäranka. Käytännössä Virtasten perhe kerryttää suurimman osan valtion tuloverobudjetista ja kulutushyödykkeiden arvolisäverokertymästä. Siinä sivussa he kartuttavat kollektiivisen eläkekertymän ja ovat jokaisen suomalaisen pankin kultakimpaleita.

Virtaset ovat Suomen talouden jalkaväen sotilaita, taistelijoita, jotka kamppailevat isänmaan puolesta myös vaikeina aikoina. He eivät jätä Suomen verokarhua pulaan muuttamalla ulkomaille, tai vaikkapa sijoittamalla ulkomaisiin arvokiinteistöihin. He ovat valmiita myös tinkimään omasta palkkakehityksestään, jotta Suomen talous saataisiin nostettua taantumasta. Tämä on saavutus, johon yhä aleneva ja kansainvälisestikin keskiarvotasolla oleva yritysverotus ei kertymineen pysty. Toki samaan hengenvetoon on syytä muistaa, että nimenomaan suomalaiset yritykset mahdollistavat tämän kaiken.

Antti EerolaPartner Antti Eerola vastaa People Services palveluvalikomastamme. Komennustenhallinta, kansainvälinen verotus ja ulkomaille etabloitumiset ovat Antin ydinosaamista. Vuosina 2003–2005 hän vastasi KPMG:n Nordic Tax Centeristä New Yorkissa.

Vapaa-ajan harrastuksista huolehtii vaimon lisäksi 4 lasta. Tämän lisäksi Antti juoksee 4 kertaa viikossa ja harkitsee shakinpeluun suhteen kilpakentille palaamista.