War for talents and money

Venäjän ja lännen diplomaattiset suhteet ovat taantuneet kylmän sodan tunnelmiin. Protektionismi valtaa alaa. Siitä huolimatta Venäjä on laajentanut ulkomaalaisten ”highly-skilled” -asiantuntijoiden työluvan saantimahdollisuutta.

Vastaava ilmiö on käynnissä eri puolella maailmaa: ”War for talents and money.” Valtiot toisaalta tiukentavat maahanmuuttosäännöksiään ja vaatimuksiaan sekä kiristävät verotusta siellä, missä pystyvät. Toisaalta samaan aikaan ne tarjoavat parhaille yksilöille fast track -mahdollisuuden tulla maahan, monessa tapauksessa jopa alemmalla verotuksella. Selitys on yritysmaailmasta tuttu: lahjakkaimmat yksilöt tuovat vaurautta ja menestystä.

Kaksijakoinen trendi kiihtyy

Kaksijakoinen trendi on maailmalla yhä kiihtyvä. Aivan viime aikojen muutoksia on paljon. Tiukennuksista esimerkkeinä toimivat Kiinan viisumitiukennukset alle 90 päivän matkoille, USA:n request for evidence -prosessi, Sveitsin kiintiökeskustelut ja usean kehittyvän Aasian maan työlupaprossien tiukennukset. Samaan aikaan Intia on helpottanut turistiviisumikäytäntöjään, Tanska on uudistanut fast track -menettelynsä avainhenkilöille veroetujen kasvaessa, Hollannissa on tekeillä vastaavanlaisia uudistuksia ja Portugal on ilmoittanut verohelpotuksista muun muassa mahdollisuutena eläkkeiden nollaverotukseen. Listaa voisi jatkaa.

Ennakointi on kaiken A ja O

Miten yritysten tulisi sitten reagoida muutoksiin? Paras tapa on huolehtia siitä, että kansainvälisen liikkuvuuden prosessit on mietitty huolellisesti eri tilanteita varten niin työlupien, henkilöverotuksen, sosiaaliturvan, työnantajavelvoitteiden kuin mahdollisten yritysverovaikutustenkin kannalta. Ennakointi on kaiken A ja O. Sanktiot, taloudelliset menetykset, maineriski ja työntekijöiden vaikeudet viranomaisten kanssa kohdemaassa eivät varmasti ole minkään yrityksen paras strateginen valinta.

Suomen linjaus on ainakin toistaiseksi ollut maltillinen. Keppiä ja porkkanaa on käytetty varovaisesti. ”War for talents and money” -ajatusmalli ei välttämättä olisi kuitenkaan huono vaihtoehto. Voitettavaa on enemmän kun hävittävää.

Käy lukemassa myös edelliset blogikirjoitukseni “Virtaset – Suomen talouden veturi ja selkäranka” ja “Sveitsi varjelee rajojaan – rikkaiden rahat kelpaavat edelleen”.

Antti EerolaPartner Antti Eerola vastaa People Services palveluvalikomastamme. Komennustenhallinta, kansainvälinen verotus ja ulkomaille etabloitumiset ovat Antin ydinosaamista. Vuosina 2003–2005 hän vastasi KPMG:n Nordic Tax Centeristä New Yorkissa.

Vapaa-ajan harrastuksista huolehtii vaimon lisäksi 4 lasta. Tämän lisäksi Antti juoksee 4 kertaa viikossa ja harkitsee shakinpeluun suhteen kilpakentille palaamista.