Jarkko Nieminen – Suomen kovin urheilijayrittäjä?

Jarkko Nieminen on kiistatta Suomen menestynein tenniksen pelaaja. Päästäkseen maailman huipulle, pysyäkseen siellä ja kohdatakseen uran jälkeiset haasteet Jarkko on joutunut tekemään monia valintoja. Laajan tukiverkkonsa ja erilaisten tulovirtojen hallinnointiin Jarkko valitsi aikanaan rohkeasti osakeyhtiömallin. Yhtiötä perustettaessa vuonna 2002 osakeyhtiön liittäminen urheilijan ammatinharjoittamiseen oli erittäin harvinaista. Vielä harvinaisempaa oli voittaa ja kilpailla osakeyhtiönä.

Jarkko Niemisen ammatinharjoittaminen on ollut niin vaativaa ja laajaa, että jopa Verohallinto on hyväksynyt pelaamisen elinkeinotoiminnaksi. Elinkeinoverolaissa ei ole erityistä kohtaa, jossa määriteltäisiin urheilijan elinkeinotoiminta. Jarkko Nieminen Oy kuitenkin täyttää elinkeinotoiminnan tunnusmerkit. Tunnusomaista liiketoiminnalle on altistuminen riskille ja liikkeenharjoittajan toimiminen omaan lukuunsa ja omalla vastuullaan.

Moni urheilija voi ja onkin yhtiöittänyt toimintaansa, mutta yleensä kyse on muusta toiminnasta kuin varsinaisen kilpaurheilutoiminnan yhtiöittämisestä. Tällöin urheilijat harjoittavat liiketoimintaa muista kuin varsinaisesti kilpailemisesta tulevilla tuloilla. Tällaisia tuloja voidaan saada esimerkiksi nimenkäyttöoikeuksien myynnistä ja muista sponsorituloista tai julkisista esiintymisistä. Jarkko Nieminen ja golfammattilainen Mikko Ilonen ovat poikkeuksia. Heidän kohdallaan pelaamisesta muodostuvat kilpailutulot ovat heidän yhtiöidensä liiketuloa.

Kuka on pätevä kantamaan Suomen kovimman urheilijayrittäjän titteliä?

Suomen kovinta urheilijayrittäjää arvioitaessa lukuun ei voida ottaa joukkuelajien edustajia. Huolimatta siitä, että esimerkiksi jääkiekkoilijat ovat tuloineen kovia ammatinharjoittajia, ei heitä voida lukea juridisesti eikä verotuksellisesti yrittäjiksi. Moottoriurheilijamme ovat perinteisesti nauttineet niin urheilullista kuin taloudellistakin menestystä. Heidän taustayhtiönsä on kuitenkin usein rekisteröity ulkomaille ja niin ikään he ovat oikeudelliselta asemaltaan työnantajiensa valvonnan alaisia työntekijöitä.

Mainitut kriteerit sekä urheilu-uran saavutukset huomioiden nimeän Jarkko Niemisen Suomen kovimmaksi urheilijayrittäjäksi. Mikko Ilonen on kuitenkin varteenotettava haastaja, jonka urheilu-ura jatkuu edelleen. Mikko Ilonen Oy teki vuonna 2014 kovan tuloksen tilinpäätöksen viimeiselle riville, mutta Jarkko Nieminen Oy:n vahvempi tase ja yrittäjyysvuodet nostavat Jarkon korkeimmalle jalustalle.

Tärkeintä on huomioida yhtiöiden merkitys urheilijoiden uran jälkeiseen elämään. Niemisen aloittaessa urheilu-uraansa ja yhtiöittäessään toimintaansa, hänen voidaan ajatella olleen start up -yrittäjä. Nyt hänellä on vakavarainen ja kannattava osakeyhtiö, joka turvaa muutosta entisen urheilija-Jarkon elämässä.

Mikä on osakeyhtiön kohtalo aktiivisen urheilu-uran jälkeen?

Oletettavasti yrityksen tavoitteena on tulevaisuudessa jatkaa toimintaansa hyödyntäen Jarkon erityistaidot muun muassa valmentajana, asiantuntijana ja julkisena esiintyjänä. Yhtiön vakavaraisuuden myötä isotkin investoinnit ja kasvu ovat mahdollisia. Yhtiörakenne mahdollistaa myös Jarkolle tasaisemman tulovirran ja verorasituksen, joka on muutoin huippu-urheilijalle yleensä hyvin haasteellista.

Jarkko antoi nuoruutensa ja varhaisaikuisuutensa tennikselle. Laakereillaan Jarkkokaan ei voi levätä, mutta on sangen kohtuullista, että hänellä on nyt hyvät asetelmat kohdata urheilun jättämä tyhjiö. Järkevä päätös yhtiöittää pelaaminen ja liiketoiminta kantavat nyt hedelmää.

Jarkko Nieminen pelasi jäähyväisottelunsa Helsingissä 9.11. loppuunmyydyllä Hartwall Areenalla – toivotamme Jarkolle menestystä myös tulevaisuudessa!

Jyrki LouhiJyrki Louhi on työskennellyt KPMG:llä elokuusta lähtien. Hän toimii asiantuntijana niin Sports Advisoryssa kuin Tilintarkastuksen ja verotuksen yksiköissä.

Louhi on entinen jääkiekkoilija, joka pelasi ammatikseen 15 vuotta sekä Suomen että Ruotsin pääsarjoissa. Uran jälkeen ja vapaa-ajallaan Jyrki on toiminut aktiivisesti niin jääkiekon kuin moottoriurheilunkin parissa.