Itseluottamuksella mennään!

“Suomalaiset ovat altavastaajia”. “Suomalainen ei usko itseensä”. “Suomalainen on mieluummin sivussa kuin huomion keskipisteenä”.  Kunnes tulee lauma nuoria jääkiekkoilijoita kumoamaan kaikki nuo lauseet, jotka jokainen on varmasti joskus lukenut.

Vuosi 2016 alkoi sellaisen itseluottamuksen siivittämänä, josta ei joskus ole voinut kuin haaveilla. Nuoret Leijonat jyräsivät vastustajansa ja saivat yleisön rakastumaan ja ihastumaan. Yleisö lumoutui siitä asenteesta, suhtautumisesta ja itseluottamuksesta, mitä Leijonat välittivät kaukaloon ja katsomoihin. Ei jääty surkuttelemaan tappiota. Ei myöskään jääty leijailemaan onnistumisella kesken turnauksen. Ei jääty haikailemaan melkein peliajalla tullutta maailmanmestaruutta, vaan joukkue lähti jatkoerään tekemään seuraavaa maalia. Ja lopputuloksenhan me kyllä tiedämme. Minä ihailin erityisesti itseluottamusta, joka ei ollut ylimielistä tai vastustajaa aliarvioivaa, vaan omaan osaamiseen ja omiin mahdollisuuksiin uskomista. Uskoa siihen, että peli peliltä homma sujuu paremmin, uskoa siihen miten pelikaveri kehittyy rinnalla ja siihen, että tämä joukkue voi voittaa.

Urheilu luo positiivista me-henkeä

Suomen vuoden 1995 ensimmäisellä jääkiekon maailmanmestaruudella uskotaan olleen paljon positiivisia vaikutuksia silloisen laman keskellä. Mahdottoman voiton tulo mahdolliseksi loi uskoa ihmisiin työttömyyden ja talouskurimuksen keskellä. Innokkaimmat vertasivat nuorten maailmanmestaruutta vastaavaan asiaan. Kiinnostavaa onkin se, miten urheilumenestymisellä on merkitystä moneen tekemiseen. Voitot ja mestaruudet luovat positiivista ilmapiiriä, itseluottamusta ja me-henkeä – vaikka itse olisikin seurannut pelejä vain kotisohvalta. Kun urheilija epäonnistuu, hän epäonnistuu yksin, urheilijana. Mutta kun urheilija voittaa mestaruuden, sanomme Suomen voittaneen. Voitamme yhdessä. Minäkin olen tässä vähän kuin maailmanmestari…jos tällä on pienikin vaikutus  yhteiskunnan muuhun tilanteeseen, on se taas yksi syy urheilun kiinnostavuuteen ja merkityksellisyyteen.

Yllätyksellisyys on osa viehätystä

Nuorten Leijonien tarjoama itseluottamusbuusti tuli täydelliseen hetkeen; urheilun supervuoden, Olympiavuoden alkuun.  Urheiluvuoden aluksi juhlittiin myös Suomen Urheilugaalaa, joka on urheilun, urheilijoiden ja urheilun taustavaikuttajien yhteinen juhla. Vuoden urheilijan lisäksi gaalassa palkittiin muun muassa yleisön valitsema ”Sykähdyttävin urheiluhetki”. Sekin on urheilun lisäarvo; elämykset ja sykähdyttävät hetket arjen keskellä.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen totesi MM-finaalin ratkettua, että tällaista käsikirjoitusta ei kukaan olisi etukäteen osannut kirjoittaa. Juuri se on se erityispiirre, joka tekee urheilusta kiinnostavaa. Periaatteessa kuka tahansa voi voittaa, altavastaaja voi nousta tappioasemasta voittoon ja ennakkosuosikki voi jäätyä tärkeimmällä hetkellä. Kukaan ei olisi osannut käsikirjoittaa Suomi-Venäjä -ottelun tapahtumia ennakkoon, mutta jos tuosta turnauksesta ja joukkueen matkasta joku tekisi Hollywood-leffan, ei käsikirjoitusta tarvitsisi muuttaa – tarinassa on kaikki käsikirjoitus-Oscarin ainekset.

Itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihin tarvitaan myös työelämässä. Menestystä vuoteen 2016!

Sirpa Korkatti on työskennellyt asiantuntijana KPMG:n Sports Advisoryssä vuodesta 2015. Sitä ennen hänelle on kertynyt monipuolista kokemusta eri urheilujärjestöistä niin työntekijänä kuin luottamusjohtajana.

Sipi on intohimoinen urheilunainen, joka viihtyy erinomaisesti niin hiihtoladulla kuin pelikatsomossakin sekä urheilutapahtumien kuuluttajana ja tunnelman luojana.