Voittajajoukkuetta rakentamassa?

“Jääkiekon nuoret maailmanmestarit 2016” on erinomainen tarina poikkeuksellisista yksilöistä ja mahtavasta joukkueesta. Patrik Laine ja Sebastian Aho olivat sekä nuorten mestaruusjoukkueessa 2016 kantavia voimia että myös nyt NHL-joukkueissaan.

Sitouta voittaja-asenne

Molemmat herrat ovat aina ylittäneet ne odotukset ja roolit, joihin heidät on kaavailtu joukkueissaan. Asenne, luovuus ja itseluottamus ovat tekijöitä, joiden avulla Laine ja Aho ovat menneet eteenpäin ja toimineet joukkueelleen oikean suunnan näyttäjänä. Miten avainhenkilöitä yrityksessä ohjataan viemään yritystä oikeaan suuntaan Laineen ja Ahon tavoin? Vuodenvaihde on oiva aika pysähtyä hetkeksi: katsoa taakse, miten kulunut vuosi on mennyt ja eteen: miten voitetaan seuraava tilikausi?

Voisimmeko me yrityselämässä ottaa oppia näiden nuorten asenteesta ja tavasta tehdä asioita eri tavalla kuin ennen? Kokemuksemme mukaan monet ovat toimineet tällä tavoin jo kuluneena vuonna. Useat yrittäjät ovat tunnistaneet ”avainpelaajiensa” tärkeyden ja haluavat pitää heistä kiinni, joko perinteisillä tai täysin uusilla innovatiivisilla kannustinmalleilla. Tällöin on myös mietitty eri liiketoimintojen yhtiöittämisiä, jolloin jokainen avainpelaaja voidaan sitouttaa juuri omaan pelikenttäänsä, jossa pelaajien välinen yhteispeli parhaiten toimii.

Usein nuori asiantuntija tai pelaaja on vasta muutamien vuosien jälkeen tuottavimmillaan yritykselle tai omalle joukkueelleen. NHL-joukkueet kiinnittävät nuoria tulevaisuuden tähtiä pitkillä usean vuoden miljoonasopimuksilla. Tulisiko yritystenkin miettiä, miten tärkeimmät nuoret ja kokeneemmat avainhenkilöt saadaan sitoutettua yhtiön toimintaan? Tähän olemme KPMG:llä kehittäneet pk-yrityksille tehokkaita avainhenkilöiden sitouttamisjärjestelmiä ilman miljoonasopimuksia. Sitouttamisten ja rakennejärjestelyiden pelikentällä on kuitenkin aina huomioitava kokonaisuus, mukaan lukien niin kirjanpito, verotus kuin yhtiöoikeus ja muu juridiikka, kuten työoikeuskysymykset, ettei kiekko sujahtaisi omaan maaliin.

Uusi vuosi: perusasiat kuntoon, sitouttamissuunnitelmat selville

Erityisesti joulun aikaan on tarpeen muistaa myös levätä, olla perheen ja muiden läheisten ihmisten kanssa eikä vääntää ruuvia liian tiukalle. Urheilijakin kehittyy levossa. Myös yrittäjän on hyvä laittaa perusasiat ensin kuntoon ennen kuin aloitetaan optimaalisten tulosten tavoittelu. Esimerkiksi yrittäjän huolellinen perhevarallisuuden suunnittelu turvaa yrittäjäperheen ja yhtiön edut tiukoissakin kilpailutilanteissa: yrittäjän uran loppuvaiheessa tulee mietittäväksi, miten ja milloin kiekon siirtää seuraavalle sukupolvelle. Tällöin muutamat syötöt ennen maalilaukausta voivat olla kullanarvoisia. Ennakoivat toimenpiteet varmistavat, että suunnittelutarvetta ei huomata liian myöhään ja ottelu voitetaan jo ennen jatkoaikaa.

Ensi vuosi on loistava uusi mahdollisuus. Olisiko nyt oikea aika tehdä asioita eri tavalla kuin ennen ja sitouttaa sekä antaa isompaa roolia yrityksesi avainhenkilöille? Lisäksi kentällisten eli yritysrakenteen olisi oltava kunnossa, jotta yksilöt voisivat sitoutua yrityksesi pelitapaan.

Uskomme, että jatkossa voittavat joukkueet, joiden rakenne on kunnossa ja jonka yksilöt eivät pelkää häviämistä, vaan rakastavat voittamista.

Juho Wallenberg ja Tero Kurvinen toimivat KPMG Oy Ab:lla asiantuntijoina vero- ja lakipalveluissa. He työskentelevät tiiviisti omistajayrittäjien kanssa ja auttavat heitä yritysjärjestelyissä ja -kaupoissa, verostrukturoinneissa, henkilöstön palkitsemisessa ja sitouttamisessa, perhevarallisuuden suunnittelussa sekä urheilijoiden vero- ja talousasioissa. Vapaa-ajallaan he seuraavat ja harrastavat aktiivisesti urheilua.