Ukrainan liiketoiminnassa positiivista virettä

Suomalalaisessa Ukraina-uutisoinnissa kynnyksen ylittävät yleensä huonot uutiset ja toinen toistaan kurjemmat uhkakuvat. Ukrainan hankalasta tilanteesta huolimatta Kiovassa toimii myös suomalaistaustaisia yrityksiä ja osa niistä varsin kannattavastikin.

Ukrainaa koskevassa uutisoinnissa huomiotta jää se, että useat länsitaustaiset yhtiöt kokevat liiketoimintaympäristön parantuneen viime vuonna ja uskovat tilanteen paranevan myös lähitulevaisuudessa. Tunnelman kohentuminen näkyy myös firmojen tuloksissa ja budjetoinnissa.

Valuutan vakautuminen riemastuttaa yrityksiä

Ukrainan rahayksikön, hryvnian, heilahtelu euroon nähden on pienentynyt, ja viime aikoina paikallisvaluutta on jopa hieman vahvistunut. Rahansiirrot ulkomaille toimivat, eikä valuuttakontrolli tuota enää harmaita hiuksia. Ukrainassa toimii myös länsitaustaisia pankkeja, joiden kanssa paikalliset yhtiöt ovat saaneet yhteistyön toimivaksi.

Viime kesänä tuli voimaan uusi rajavastuuyhtiölaki. Se on koettu tervetulleeksi päivitykseksi, joka selkeyttää yhtiöiden hallintoelinten työnjakoa ja vastuuta. Selvennykset kohdistuivat muun muassa yhtiökokouksen päätöksentekoon ja hallituksen toimintaan.

Johtajien vastuuta luottamuksellisuudesta ja lähipiiritapahtumista on lisätty. Muutoksia on tullut myös yhtiöjärjestykseen, ja oman pääoman korottamista on yksinkertaistettu. Lainsäädäntömuutokset ovat olleet pääosin liiketoimintaympäristöä kehittäviä ja niiden voi katsoa vievän toimintaa eurooppalaiseen suuntaan.

Ukrainan liiketoimintaympäristö entistä toimivampi

Maailmanpankki arvioi vuosittain raportissaan liiketoimintaympäristön helppoutta noin 190 maassa. Ukraina on rankingissa maltillisesti sijalla 71, Kreikan ja Kirgisian välissä. Ottamatta kantaa siihen, onko mittaristo hyvä vai huono, voidaan todeta, että Ukrainan reittaus on viime vuosina parantunut.

Viimeisimmässä Maailmanpankin mittauksessa suurin yksittäinen sijoitusta nostava osatekijä edellisvuoteen nähden oli ulkomaankaupan helppous (trading across borders).

Ukrainan tilanne on kiistämättä edelleen monella tapaa ongelmallinen. Taloudellinen tilanne on epävakaa ja epäselvää on, miten suhteet Venäjän suuntaan kehittyvät. Tästä huolimatta Kiovan suunnalta kuuluu myös hyviä uutisia, jotka voivat tarjota uusia mahdollisuuksia liiketoimintaan.