Kaupunki palveluna – Ahmed ja Jenna

Herätessään Ahmed pohtii jääkaapin edellisiltaista ilmoitusta, että alueellisessa energiantuotannossa on kahden viikon kuluttua häiriöitä. Mitähän se käytännössä tarkoittaa, miettii Ahmed ja antaa DigiAhmedille, Ahmedin digikaksoselle, tietopyynnön. Ovelle saapuneiden tuoreiden sämpylöiden ääressä Ahmed kääntyy jälleen digikaksosensa puoleen, ja pyytää tarkistamaan Siirin synttäreihin liittyen kaupungin tilakeskuksesta, että järjestelyt ovat kunnossa: yksityisten palvelutuottajien toimesta tulevat herkut ja tietysti ponikakku, poniajelua ja ilmapallot sekä siivouspalvelu. Lisäksi DigiAhmed muistuttaa huomisaamun tennistunnista hologrammi-Federerin kanssa. Ahmed on tyytyväinen aamun alkuun.

Aamupalan jälkeen Ahmed hyppää kotioveltaan robottiautoon, joka kuljettaa asukkaita sekä työssäkäyviä kaupungin eri toimi- ja palvelupisteiden välillä. Kotityöpäivien lomassa Ahmed nauttii toimistolla käymisestä ja työkavereiden tapaamisesta muutenkin kuin virtuaalikokouksissa. Sähköllä käyvä robottibussi kulkee rantaraitin tuntumassa ja Ahmed käynnistää työt kämmentietokoneella.

Samaan aikaan Jenna syö aamupalaa tyttöjen kanssa rauhassa kotona. Tänään on kotikoulupäivä, opettaja saapuu avattaren muodossa ja pitää tytöt tiukasti opetuksessa kiinni koko aamupäivän. Puolenpäivän maissa tytöt syövät lähipuistossa kaupungin tarjoaman koululounaan ja tapaavat luokkakaverinsa, joiden kanssa jatketaan rannalle lentopalloilemaan. Kaikki odottavat Siirin synttärijuhlia.

Sähködronella yrityshubiin

Jenna on yrittäjä, ja kulkee julkisella sähködronella kaupungin yrityshubiin, jossa hän tapaa kollegoita ja kuulee maailman tapahtumista striimattuna palveluna. Iltapäivän mittaan Jennan digikaksonen, DigiJenna, tarkistaa mummun ja vaarin jääkaapin tilanteen: peruselintarvikkeet on tilattu ja toimitettu. Jenna pyytää tilannekatsauksen kaupungin kotipalvelun sairaanhoitajalta vanhusten terveydentilasta, ihan vaan synttäreihin osallistumisen kannalta. Kaikki on hyvin. DigiJenna kysyykin, että tilattaanko kotimatkalle neljän hengen sähködrone, jotta voidaan poimia mummu ja vaarikin Siirin synttäreille mukaan. Kiitos kyllä, Jenna myöntyy. Miten kukaan voisi tätä kaikkea muistaakaan ilman digikaksosta ja kaupungin tarjoamia palveluja!

Illalla tyytyväisinä hyvin onnistuneisiin puistosynttäreihin, Jenna ja Ahmed muistelevat omaa lapsuuttaan, jolloin asioiden hoitaminen oli aikaa vievää ja jonottamaan joutui usein. Kun kaupunki otti käyttöön digitaalisuuden tarjoamat mahdollisuudet, arki helpottui huomattavasti. Kuin itsestään kaupunki mahdollisti kestävän ja sujuvan elämäntavan edistämisen kaikille kaupunkilaisille.

No, pieniä kupruja silloin tosin oli aina välillä, muistelevat Jenna ja Ahmed sohvalla katsoen kaupunginteatterin näyttelijöiden avattarien esittämää Esitystalous 2050 näytelmää. Alueelliseen energian lähituotantoon siirtyminen oli haastavaa, ja julkisen liikenteen uudistamista organisoitiin loputtomiin. Sohvalla istuessa Ahmed pyytää vaivihkaa DigiAhmedia varaamaan viikonloppumatkan Kööpenhaminaan, matkaliput hyperloopilta ja hotelliksi jonkun kaupungin suosituista ekohotelleista. Tytöille pitää näyttää Pieni Merenneito, siitä on puhuttu Jennan kanssa monta kertaa. Itse matkasta Ahmed aikoo kertoa yllätyksenä aamupalalla. Toivottavasti DigiAhmed ei vain juorua siitä DigiJennalle, Ahmed haluaa kertoa tämän yllätyksen ihan itse.