Onnistunut digiremontti alkaa kuntotarkastuksella

Kuvitellaan tilanne, jossa olet ostanut talon ja päättänyt remontoida sen vastaamaan omia tarpeitasi. Olet suunnitellut, että teet työt itse ja tarvittaessa saat pari kaveria apuun talkoohengessä. Digitalisaatiolla, samoin kuin pintaremontilla, on usein suuret lupaukset: uusi teknologia nopeuttaa ja tehostaa toimintaa merkittävästi, kohtuullisilla kustannuksilla.

Kuvitellaan tilanne, jossa olet ostanut talon ja päättänyt remontoida sen vastaamaan omia tarpeitasi. Olet suunnitellut, että teet työt itse ja tarvittaessa saat pari kaveria apuun talkoohengessä. Kyseessähän on vain kohtuullisen yksinkertainen pintaremontti: kaadat pari kevyttä lastulevyseinää, päällystät lattian ja maalaat seinät. Aloitat työn tietenkin tutustumalla talon piirustuksiin ja olemassa oleviin remonttikuvauksiin. Talo on rakennettu 50-luvulla, joten jotain on saattanut jäädä kirjaamatta muistiin, mutta tuskinpa sieltä mitään kovin yllättävää löytyy. Käyt ostamassa maalit valmiiksi töistä palatessasi, ne kun sattuivat olemaan alennuksessa ja samalla pyydät tarjouksen uudesta lankkuparketista. Myyjä antoi siitäkin hyvän hinnan, joten teet tilauksen valmiiksi. Viikonloppuna aloitat urakan ja lähdet kaatamaan ensimmäistä väliseinää, mutta seinässä kulkeekin vesiputki, jota ei näkynyt piirustuksissa. Nirhaiset putkea sahalla ja vesi pääsee suihkuamaan putkesta kastellen seinän ja lattian. Saat sulun kiinni kohtuullisen nopeasti, mutta vahinko ehti jo tapahtua. Mietit, onkohan jotain muuta, mitä piirustuksissa ei kerrota? Ja pystyyköhän ne tilatut parketit vielä perumaan ilman lisämaksua?

Lupaukset ja odotukset

Kerroin tämän esimerkin, koska vanhan talon remontoiminen on erinomainen analogia organisaation digitalisaatiolle. Digitalisaatiolla, samoin kuin pintaremontilla, on usein suuret lupaukset: uusi teknologia nopeuttaa ja tehostaa toimintaa merkittävästi, kohtuullisilla kustannuksilla. Luotu arvo on paljon suurempi, kuin käytetyt resurssit. Tässä uutuuden ja lupausten viidakossa piilee kuitenkin riski siihen, että vesivahinkoa korjataan uudella pintamaalilla. Toisin sanoen, mikäli organisaation prosesseissa, toimintatavoissa tai kyvykkyyksissä olevat kehityskohteet pyritään korjaamaan vain uudella teknologialla, epäonnistumisen riski on suuri. Siksi ennen pintamaalin ostamista kaivetaan esiin piirustukset, selvitetään rakenteiden kunto ja tehdään remonttisuunnitelma.

Piirustukset ja suunnitelmat

Kuten rakennuksista, myös organisaatioista on yleensä olemassa piirustukset ja kehitysprojektia suunnittelemaan saatetaan hankkia arkkitehti. Nämä piirustukset ovat strategioita, sovellusluetteloita, palvelukuvauksia, prosessikarttoja, järjestelmädokumentaatioita ynnä muuta. Monissa organisaatioissa on kuitenkin esimerkin kaltainen tilanne, jossa piirustukset ovat osittain tai kokonaan vanhentuneita ja jotain on jätetty kokonaan dokumentoimatta, koska ei ollut aikaa, tullut mieleen tai luotetaan asioiden pysyvän muistissa. Nyt kun putki on jo hajonnut, tai uutta järjestelmää ei saakaan helposti ja halvalla integroitua toiseen, on helppoa nähdä miksi ajantasaiset piirustukset olisivat olleet tarpeen. Vesi- tai digivahingon välttämiseksi, paras ratkaisu on hankkia ajantasaiset piirustukset, eli kurkistaa organisaation nykytilaa. Tämän voi tehdä esimerkiksi osaavan kokonaisarkkitehdin johdolla. Arkkitehti osaa tarkastella organisaation liiketoimintaa suhteessa ympäröivään maailmaan ja asiakkaisiin, sekä katsoa sisäänpäin, analysoidakseen nykyisten kyvykkyyksien (prosessit, ihmisten osaaminen ja teknologiat) riittävyyttä suhteessa liiketoiminnan kehitystarpeisiin. Kun on ensin onnistuneesti muodostettu ymmärrys siitä missä ollaan menossa, voidaan tehdä toimintasuunnitelma. Voidaan valita, ostaa ja mahdollisesti kilpailuttaa ne teknologiat ja järjestelmät, ja lähteä suunnitelmallisesti toteuttamaan unelmien kotia.. tai organisaatiota.

Toteutus ja remonttiapu

Mikäli omat voimat ja kavereiden talkooapu eivät aivan riitä digiremontin hoitamiseen, tai kaipaat apua piirustusten ja suunnitelmien tekemiseen, KPMG:llä on pitkä kokemus eri toimialojen digitalisaatiohankkeiden suunnittelusta, ohjaamisesta ja läpiviennistä.

Ota yhteyttä, niin suunnitellaan teillekin onnistunut digiremontti.