Mistä muodostuu kaupungin sydän? – No kulttuurista ja ihmisistä!

Keskustelut nuorten kollegoiden kanssa toivat kristallinkirkkaasti esiin suomalaisten kaupunkien eurooppalaistumisen lyhyessä ajassa, koska keskustelussa ei noussut esiin mitä meiltä erityisesti puuttuisi. Puhuttiin suvaitsevaisuuden ja julkisten ulko- ja sisätilojen käytön lisääntymisestä ja kaupungilla tapahtuvien satunnaisten kohtaamisten hauskuudesta ja harmeista. Ja kuin huomaamattamme olemme oppineet elämään tyytyväisinä erilaisten ihmisten kanssa tiiviissä kaupungissa.

Kaupunkien kilpailukykyä tarkasteltaessa mietitään usein yrityksiä, saavutettavuutta, hyvää infraa ja digitaalisia palveluja helpottamaan arjen liikkumista ja asiointia. Asukkaiden, koululaisten, työssäkävijöiden ja turistien mahdollisuus liikkua helposti, nopeasti ja vaivattomasti paikasta toiseen arjessa vaikuttaa myös vapaa-ajan vieton houkuttelevuuteen keskustoissa. Julkinen liikenne ja helppo liikkuminen muodostavatkin kaupungin verisuoniston, joka pumppaa energiaa itse sydämeen. Sen on oltava kunnossa, jotta kaupungin sydän toimii moitteettomasti.

Yhteisiä olohuoneita

Toimenpiteet saastuttavan yksityisautoilun vähentämiseksi keskustoissa ja toisaalta kaupunkipyörien ilmestyminen ovat lisännet viihtyvyyttä sekä työskentelyä ja vapaa-ajan viettoa julkisissa tiloissa. Julkisista tiloista on vihdoin tullut aitoja kansalaisten olohuoneita. Kirjastot, kauppakeskukset, puistot ja rannat, joissa oleilu, ulkoilu ja urheilu on nykyään jo suorastaan suotavaa, toimivat kaupungin valtimoina, pitäen sydämen happitasapainon kunnossa. Yhteiset julkiset tilat, ihmisten väliset kohtaamiset ja erikokoiset tapahtumat, joissa syntyvä kupliva sosiaalinen pääoma estää sydämen kalkkeutumista ja jopa koko kaupungin toiminnan totaalista lamautumista.

Itse kaupungin sydänkammioista löytyy niin ihmisiä, elämyksiä ja inspiraatiota, palveluja ja kokemuksia. Näitä ovat lähikaupunkeihin kohdentuvat minilomat, ilmaistapahtumat, yllätykselliset pop-upit ja uudenlaiset palvelukonseptit, mitkä houkuttelevat meitä kohtaamisten pariin kaupungin sydämen ytimeen. Kaikki nämä sydänlihaksen aktiviteetit ovat myös kestävän kehityksen mukaista toimintaa.

Millaisia sydämiä kaupunkeihin kaipaamme?

Jos kaikki on jo nykyisellään niin hyvin, niin mitä vielä kaipaamme? Mitä meiltä voi puuttua kaiken yltäkylläisyyden keskellä? Yhä useammin haluamme valita kestävän kehityksen mukaisia palveluja, jos ne vain ovat helposti tarjolla. Ravintola- ja hotellitoiminta, liikkuminen, taidenäyttelyt, konsertit sekä muut inspiroivat aktiviteetit voidaan tuottaa myös kestävästi muuttamalla nykyisiä olemassa olevia toimintatapoja ja prosesseja. Asiakkaiden ja asukkaiden arvomuutos on tapahtunut, koska kestävyyttä edistävät palveluntarjoajat houkuttelevat asiakkaita yhä enemmän. Kun sydänlihas saadaan toimimaan kestävästi kaikilta osin, myös meidän kaupunkilaisten hyvinvointi lisääntyy.

Kohtaamisia parhaissa puitteissa

Samalla kun valitsemme kestäviä palveluja, perinteisiä tai digitaalisia, ja käytämme julkisia tiloja olohuoneenamme, edistämme myös suvaitsevaisuutta, hyvinvointia ja arjen inspiroitumista kaupungeissa. Luomme uutta kaupunkikulttuuria ja kohtaamisia mitä parhaissa puitteissa. Tuotamme uutta sykettä kaupungin sydämeen.

Tiesitkö, että KPMG edistää kaupunkien kestävyyttä suurella sydämellä aina juridisesta neuvonnasta asukasyhteistyön fasilitointiin?